De interventie om samen met de ondernemers het centrum schoon, heel en veilig te houden!  
In de GRAM stond een artikel over een aankomende verandering in de wetgeving over de 25 meter regel: “de zogeheten 25 meter regel verplicht een ondernemer zo vaak als nodig zwerfafval in een straal van 25 meter vanaf de voordeur van zijn zaak te verwijderen. De regel geldt sinds 1 december 2014. Gemeenten mogen handhavend optreden als bedrijven zich er niet aan houden. Als gemeenten dit instrument willen blijven gebruiken na 2022 moeten zij het opnemen in hun omgevingsplan. In de vernieuwde omgevingswet vervalt de landelijke regel om lokaal maatwerk mogelijk te maken zoals kleine een kleinere of grotere schaal rondom de bedrijven. Een overgangsregeling moet de transitie vereenvoudigen”.

Een van onze consultants heeft tijdens een opdracht bij NederlandSchoon veel te maken gehad met deze interventie. ”Dit was een van de interventies welke veel aandacht heeft gekregen. Dit omdat is gebleken dat de interventie effectief werkt voor een schoner straatbeeld maar ook om een andere veel voorkomende doelstelling van gemeenten hierin te verweven: participatie. Ondernemers kunnen actief laten zien dat zij graag bijdragen aan een schoon, heel en veilig centrum”.

Mocht je als gemeente hier nog geen gebruik van maken en graag de ondernemers in je gemeente hierbij betrekken dan is deze regeling een mooi aanknooppunt om hierin samen op te trekken. De vernieuwde wetgeving biedt mogelijkheden om gemaakte afspraken te intensiveren of weer nieuw leven in te blazen. Wil je hier meer informatie over willen ontvangen? Of samen met ons meedenken om ondernemers actief te betrekken?

Twist highlights

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de Twist highlights!

Lees hier ons privacystatement